Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw, dodawaną do ciast, kawy czy gorącej czekolady. Jednak za tym, aby korzystać z niej częściej świadczy nie tylko jej wyjątkowy smak.
Cynamon, w odpowiednich ilościach, wpływa doskonale na zdrowie uzupełniając poziom wapna, błonnika, żelaza oraz manganu.
Oto powody, dla których warto dodawać go do deserów i przekąsek
Cynamon to doskonały składnik diety dla wszystkich seniorów. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, zwiększając działanie procesów kognitywnych. Wspomaga pamięć, ułatwia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Mała dawka działa uspokajająco, chroni przed bólami głowy. Wystarczy dodać odrobinę cynamonu do porannej kawy lub napoju i wypróbować jego działanie.
Przyprawa usprawnia także działanie serca i układu pokarmowego. Według badań, cynamon redukuje negatywne efekty spożywania dużej ilości tłustych posiłków. W pewnym stopniu zapobiega on niestrawności oraz bólom żołądka, do tego łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego.
Cudotwórcze działanie na naszą skórę
Z dużą pomocą przychodzi właśnie cynamon, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom redukującym swędzenie oraz zaczerwienienie skóry. Ponadto, może on być pewno pomocą w zwalczaniu trądziku. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom związanym z ciepłem, cynamon daje ulgę w przypadku bólu stawów i mięśni. Połączony ze zdrową dietą oraz regularnymi ćwiczeniami, może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Pomaga zwiększyć metabolizm i regulować poziom cukru we krwi.
Warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób wiele składników, które spożywamy na co dzień, może wpływać na nasze zdrowie. Możemy wziąć pod uwagę dodanie cynamonu do jogurtu, kawy lub zupy warzywnej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje dodawanych składników. W nadmiarze, tak jak każdy inny element diety, mogą powodować zupełnie przeciwne skutki.
Autor Anna Borkowska http://www.senior24h.pl/cala-prawda-o-cynamonie/