09 mar 2018

Otyłość plaga XXI wieku

Dlaczego od słodyczy najszybciej się tyje? Czemu na widok reklamy hamburgera robimy się głodni? I czemu najzdrowszą dietę mają… więźniowie? Rozmawiamy z Dariuszem Kortko i Judytą Watołą, autorami książki „Słodziutki. Biografia cukru”.

Wśród najbardziej otyłych narodów wcale nie przodują Amerykanie, tylko mieszkańcy Polinezji, gdzie jest w bród świeżych owoców i ryb.

JW: Oni łowią te ryby, ale je sprzedają i za to kupują sobie kilka razy więcej taniego jedzenia.

DK: Poza tym, to już nie są rajskie wyspy, tylko śmieciowe wyspy. Nie wiedzą, co robić z plastikiem. Po sokach, gazowanych napojach, słodyczach, fast foodach…

JW: Jak się patrzy na obrazy Gauguina z Tahiti, to to nie są chude dziewczyny, tylko solidnie zbudowane. Teraz one są strasznie grube.

DK: A zobaczcie, jak się zmieniła rozmiarówka. Jak w Polsce kupuję M-kę, to w USA to jest S-ka. Wszystkie spodnie są ze stretchem. Żeby ludzi nie wpędzać w kompleksy.

JW: Paradoks polega na tym, że jesteśmy coraz grubsi, choć ideał urody to być chudym jak tyka.

Zależy gdzie. Teraz w USA nurt plus size jest bardzo wyraźny. Wiele dziewczyn z dużym ciałem akceptuje je i nie życzy sobie tzw. body shamingu, czyli wytykania im, że są nie takie, jak powinny, że mają się wstydzić.

JW: Oswajamy otyłość, a nie powinniśmy. Dwa, trzy kilogramy za dużo to nie jest tragedia, ale 10 czy 20 to już problem. Jak byłam nastolatką, to dziewczyny przy kości maskowały to ubraniem. A dzisiaj? Dziewczyny bez względu na rozmiar chodzą w szortach, obcisłych koszulkach, legginsach. Niczego nie ukrywają. Nikogo to już nie dziwi.

DK: Zajemy się na śmierć. Ale pytaliśmy dietetyków, co by było, gdyby to jedzenie odcukrzyć.

I co by było?

DK: Byłoby niesmaczne, nikt by tego nie chciał jeść. Znowu szukalibyśmy słodyczy. Producenci żywności używają coraz mocniejszych smaków. Baton z karmelem i orzechami – zauważyłaś, że jest zarazem bardzo słodki i bardzo słony? W napojach gazowanych jest mnóstwo soli, żeby chciało nam się pić. A cukier ma tę sól ukryć.

Kiedyś grubi byli bogaci, dzisiaj raczej biedni – ci, którzy jedzą najtańsze jedzenie, pełne syropu glukozowo-fruktozowego.

DK: Tak, to się zupełnie odwróciło. Dziś trzeba mieć dużo pieniędzy, żeby być szczupłym. Cały przemysł spożywczy sprzyja tyciu. Tę eksplozję sprawiła wojna. Po wojnie kobiety poszły do pracy i nie miały czasu gotować. Jedzenie musiało być przetworzone, żeby obiad po pracy przygotować szybko. A przetworzone równa się pełne konserwantów.

Potem lata 70-te. Prezydent Nixon bał się, że przegra wybory, więc wezwał swojego ministra do spraw rolnictwa i powiedział: ceny jedzenia mają być niskie. Odbyła się też wtedy wielka debata: co jest bardziej szkodliwe – cukier czy tłuszcz? Przemysł cukrowy wygrał, bo wpompował więcej pieniędzy. Jest taka słynna okładka Time’a z 1984 roku: sadzone jajka ze smutną kiełbaską – cholesterol was niszczy, tłuszcz jest winny waszych problemów.

Wszyscy zaczęli odtłuszczać jedzenie. Tylko co się okazało? Że odtłuszczone jest nie do zjedzenia, jest jak papier. Może smakować lepiej, jak się dosypie cukru. Producenci żywności o tym nie mówią.

JW: Opakowanie jogurtu 0 proc. czy light oznacza, że jest w nim 0 procent tłuszczu, ale nie 0 procent cukru.

Piszecie o otyłych niemowlętach, nastolatkach z zawałami serca. Gdzie to zmierza?

DK: W wielu krajach niealkoholowe otłuszczenie wątroby jest już uznane za epidemię. Pojawiają się pomysły, żeby wprowadzić „sugartax”, podatek od cukru i tłustego jedzenia. Na razie nie zdaje to egzaminu. Kiedy Dania wprowadziła „sugartax”, to Duńczycy zaczęli jeździć po tańsze jedzenie do Niemiec.

JW: Naszą książkę otwiera zdjęcie wykonane w 1957 roku na plaży w Sopocie. Na tym zdjęciu nie ma ludzi ze smartfonami i nikogo przy kości. Dzisiaj młodzi wyglądają zupełnie inaczej. Otyłość powoli staje się normą.

DK: Ponieważ wszyscy są grubi, to nie ma wstydu. Przyzwyczajamy się.

JW.: A nadwaga i otyłość to prosta droga do cukrzycy. To choroba wyniszczająca cały organizm. Można stracić wzrok, czucie w stopach, wreszcie całe stopy, nerki przestają pracować. Cukrzyca uszkadza nerwy. Człowiek kaleczy się poważnie w stopę i nie czuje żadnego bólu, za to odczuwa potworny ból, który przyczyny nie ma. No i jeszcze serce. Co trzeci chory z zawałem to chory na cukrzycę. Poza tym, jeśli ktoś ma cukrzycę, to trudniej leczyć każdą inną chorobę, trudniej zrobić operację. Kiedy poziom cukru we krwi jest za wysoki, dochodzi do uszkodzenia narządów wewnętrznych. Ale może też gwałtownie spadać, wtedy uszkadza się mózg.

DK: A według badań co czwarty chory na cukrzycę, około miliona Polaków, nie wie, że ją ma.

skróty pochodzą z : http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,23075959,jesc-nago-i-przed-lustrem-byc-moze-to-jedyna-metoda-zebysmy.html#Z_BoxLSImg

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. szczegóły

Niniejsza Polityka Plików Cookie określa zasady stosowania plików cookies przez Serwis RABATSENIORA.PL w związku z korzystaniem z Serwisu przez Użytkowników. 1. Stosowane przez Serwis Pliki cookies na stronie internetowej RABATSENIORA.PL umożliwiają personalizację wyświetlanych na niej informacji i dostosowanie treści do potrzeb Użytkowników. Ponadto są przydatne przy mierzeniu aktywności Użytkowników w serwisie, dostosowywania reklam produktów i usług do indywidualnych potrzeb Użytkowników. 2. Na stronie RABATSENIORA.PL są używane dwa rodzaje plików cookies: a) sesyjne– pozostające na urządzeniu Użytkownika, aż do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej) b) stałe– pozostają na urządzeniu Użytkownika przez czas określony w parametrach pliku albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez Użytkownika. 3. Serwis RABATSENIORA.PL wykorzystuje pliki cookies do: a) możliwości logowania i utrzymywania sesji Użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu b) dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji Użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę c) do tworzenia anonimowych statystyk z wyłączeniem możliwości identyfikacji Użytkownika. 4. Brak akceptacji korzystania z plików cookie w Serwisie może częściowo ograniczyć możliwość korzystania z Serwisu. 5. Każdy Użytkownik Serwisu może w każdej chwili usunąć pliki cookies w swoim urządzeniu korzystając z odpowiednich opcji przeglądarki. 6. Pliki cookies wykorzystywane przez partnerów Serwisu, w tym w szczególności Użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.

Close