Szklanka wody z cytryną wypita na czczo odchudza – to jeden z wielu mitów związanych z odchudzaniem.Dietetycy zalecają wypijanie umiarkowanych ilości tego napoju (np. szklankę dziennie 30 min przed lub po posiłku).
Poznajcie sześć powodów, dlaczego warto pić wodę z dodatkiem soku z cytryny (zaleca się sok z połowy cytryny na szklankę wody).
Uwaga! Sok z cytryny osłabia szkliwo , dlatego po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać ok. 30 minut i umyć zęby.
Wbrew temu, co można by sądzić, sugerując się kwaśnym smakiem cytryny, jest to doskonały produkt zasadotwórczy. Pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzanie równowagi kwasowo-zasadowej może być przyczyną ciągłego zmęczenia, bólów głowy, apatii, złego samopoczucia. Zakwaszeniu organizmu sprzyja nadmierne spożywanie mięsa, drobiu, ziemniaków czy serów.
Wspomaga trawienie i odtruwanie organizmu.Związki zawarte w cytrynie (tzw. terpeny) pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co w konsekwencji ułatwia trawienie. Woda z cytryną korzystnie wpływa na wątrobę – oczyszcza ją i zwiększa produkcję żółci. Procesy te przyczyniają się do usuwania z organizmu zanieczyszczeń.
Obniża ciśnienie krwi. Jest to zasługa potasu oraz flawonoidów obecnych w cytrynie. Innymi produktami zalecanymi przy nadciśnieniu są m.in. żurawina, cebula, czosnek, buraki. Właściwość tę owoce zawdzięczają obecności działających bakteriobójczo pektyn, terpenów i olejków eterycznych. Bakteriobójcze działanie cytryn nie ogranicza się tylko do tępienia Helicobacter pylori , odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów, ale również do bakterii malarii czy duru brzusznego.
Wodę z cytryną wykorzystać można również do płukania gardła w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.
Cytryna obniża cholesterol, wzmacnia naczynia krwionośne, jest dobrym źródłem flawonoidów (barwników roślinnych). Mają one zbawienny wpływ na układ krążenia – zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych (rutyna), uszczelniają je (co zapobiega powstawaniu sińców czy krwawieniu dziąseł), opóźniają rozwój miażdżycy, obniżają poziom „złego” cholesterolu (hespertyna).
Owoc ten przyspiesza gojenie się ran.Jest to zasługa kwasu askorbinowego (witaminy C), w który obfituje cytryna .Kwas askorbinowy jest niezbędny nie tylko do utrzymania skóry w dobrej kondycji, ale również dla zdrowych kości, chrząstek i zębów.
źródło: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/woda-z-cytryna-na-czczo-dzialanie-wlasciwosci-skutki-uboczne-picia/kb3q8#slajd-6