Nadchodzi lato, a wraz z nim wzrost temperatur i ogródki piwne pełnych ludzi. Upał i intensywny dzień pracy sprawiają, że po powrocie do domu zimne piwo i taras to zwieńczenie całego dnia.
Niezależnie od tego, czy robimy to w domu, czy za granicą, popełniamy kilka błędów, które przeszkadzają nam cieszyć się pełnią smaku.
Mrożenie szklanek piwnych jak w barze
Niektórzy barmani umieszczają swoje kieliszki w zamrażarce, aby piwo było jeszcze zimniejsze. Jednak w domu możemy nie uzyskać tego samego efektu, ponieważ w domowej zamrażarce przechowujemy ryby i inne produkty spożywcze, które mogą pozostawić swój zapach w pojemniku.
Rozwiązaniem jest zwilżenie szklanek. Wystarczy zanurzyć je w wodzie i już unikami niemiłych obcych posmaków piwa.
Za dużo piany
W zależności od tego, w jaki sposób nalewamy napój, wytwarzamy mniej lub więcej piany. W Hiszpanii tradycja picia piwa wskazuje na grubość piany „jeden lub dwa palce” jako optymalną.
Aby to osiągnąć, szkło musi być ustawione pod kątem 45 °, a przy wypełnieniu 75% jego pojemności przestawiamy na ułożenie pionowe i kończymy w takiej pozycji. W Czechach, kraju o wspaniałej tradycji warzenia piwa preferuje się dużą ilość piany, ale też wytwarzane tam odmiany piwa nie tracą walorów smakowych nawet przy silnym spienieniu.
Wszystkie rodzaje piwa spożywamy w tej samej temperaturze
Temperatura napoju wpływa na kubki smakowe. W zależności od gatunków niektóre substancje chemiczne mogą tłumić lub stymulować aromat lub smak. Chociaż zimne piwo jest ulubieńcem wielu z nas, ciepłe ma znacznie bardziej potężny smak, ponieważ zimno tłumi pewne odczucia. Każda odmiana piwa ma idealną temperaturę. Piwa o niskiej zawartości alkoholu powinny być podawane zimniejsze niż mocne piwa.
Picie z opakowania
Pomijając ocenę manier, głównym powodem, aby nie pić piwa bezpośrednio z butelki lub puszki są walory smakowe. Niezależnie od tego, czy jest to butelka, puszka czy karton powinno być podane w szkle. Picie go bezpośrednio z opakowania to utrata odczucia walorów smakowych, a jedynym usprawiedliwieniem takiego sposobu picia jest pragnienie. Używanie szkła jest bardzo ważne. Według różnych badań naukowych kształt i konstrukcja każdego pojemnika wpływa na smak, zapach i wygląd piwa. Z tego powodu są różne rodzaje szklanek i kubków. Ma to swoje głębokie uzasadnienie nie tylko estetyczne.
Piwny brzuch to mit
Badanie przeprowadzone przez członków Akademii Hiszpańskiej Żywienia (AEN) i Zakładu Żywienia Wydziału Farmacji Uniwersytetu Complutense w Madrycie wskazał, że brzuch piwny jest mitem.
Jeśli pijemy piwo z umiarem, nie stanowi żadnego problemu i może nawet być idealne na co dzień, ponieważ ma umiarkowaną kaloryczność. Problem popularnego brzucha piwnego to nadmiar przekąsek piwnych, siedzący tryb życia oraz niewłaściwe nawyki żywieniowe.
Opracowanie własne na podstawie: http://www.diariocontraste.com/2018/04/los-cinco-errores-mas-habituales-que-se-cometen-al-tomar-cerveza/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DiarioContraste+%28Diario+Contraste%29