Wiele produktów spożywczych zawiera składniki, które mają przedłużyć ich trwałość i poprawić konsystencję. Jednym z takich dodatków jest transglutaminaza drobnoustrojowa, tzw. „mięsny klej”. Naukowcy odkryli właśnie, że może ona powodować celiakię, czyli chorobę, w której organizm nie toleruje glutenu.
W ostatnim czasie zapanowała pewnego rodzaju moda na produkty bezglutenowe. Warto w tym miejscu rozróżnić alergię na gluten, jego nietolerancję i celiakię. Na tę ostatnią choruje około 1 na 100 osób, a przypadłość częściowo ma podłoże genetyczne. Układ odpornościowy osób z celiakią traktuje gluten, czyli białka ze zbóż, jak patogeny, co wywołuje wiele niepożądanych reakcji. Zazwyczaj są to rozstrój żołądka, niestrawność, gazy, biegunka, wymioty i nudności.
Zdrowe suplementy i inne naturalne specyfiki znajdziesz tutaj
W ostatnim czasie zapanowała pewnego rodzaju moda na produkty bezglutenowe. Warto w tym miejscu rozróżnić alergię na gluten, jego nietolerancję i celiakię. Na tę ostatnią choruje około 1 na 100 osób, a przypadłość częściowo ma podłoże genetyczne. Układ odpornościowy osób z celiakią traktuje gluten, czyli białka ze zbóż, jak patogeny, co wywołuje wiele niepożądanych reakcji. Zazwyczaj są to rozstrój żołądka, niestrawność, gazy, biegunka, wymioty i nudności.
Autor: IP, dailymail.co.uk
źródło:https://www.fakt.pl/kobieta/zdrowie-i-fitness/przyczyny-celiakii-transglutaminaza-drobnoustrojowa/02vyz8g
foto:Johanka