Werbena cytrynowa, zwana też lippią trójlistną, to wieloletni krzew liściasty należący do rodziny werbenowatych i pochodzący z Argentyny. W Europie znalazła się w XVII wieku, gdzie szybko poznano się na jej wszechstronnych właściwościach.
Werbena cytrynowa bardzo często jest dodawana do sałatek, najlepiej zaś pasuje do sałatki owocowej. Warto dołączać ją także do sosów, gdyż werbena świetnie podkreśla ich smak. Lippia trójlistna pasuje również do ryb, zup rybnych i dań z owoców morza. Z drugiej strony, doskonale komponuje się ze słodszymi posiłkami, takimi jak pudding, wanilia czy dżem. Werbeną cytrynową można też ozdobić np. gotowany ryż.
Werbena cytrynowa – napoje
W różnych sklepach zielarskich liście werbeny cytrynowej sprzedawane są jako herbata do zaparzenia. Po zalaniu wrzątkiem werbena nie traci swojego cytrynowego smaku, jest przy tym dość ostra i orzeźwiająca. Należy ją jednak parzyć nieco dłużej niż zwykłą zieloną herbatę ze sklepu, gdyż werbena cytrynowa nadaje się do picia po około 6-7 minutach. Jeśli nie do końca odpowiada nam smak samej werbeny, możemy ją mieszać z liśćmi innych herbat i traktować jako przyjemny dodatek.
Werbena cytrynowa – właściwości lecznicze
Werbena cytrynowa działa też niezwykle korzystnie na nasz nastrój. Do tego stopnia, że pomaga w walce z depresją, choć oczywiście nie ma decydującego wpływu na leczenie tej choroby. Generalnie jednak lippia trójlistna ma właściwości relaksacyjne, pomaga zwalczyć migrenę i nerwobóle.
Dzięki werbenie cytrynowej lepiej zacznie pracować nasz żołądek. Jeśli często odczuwamy mdłości, ta roślina jest również jak najbardziej zalecana. Jej stosowanie powinno przypaść do gustu osobom zmagającym się z wiecznie nieprzyjemnym oddechem z ust – werbena cytrynowa skutecznie go bowiem odświeży.
Werbenę cytrynową kupisz tutaj http://www.cytrusy.com.pl
Źródło: https://kuchnia.wp.pl/werbena-cytrynowa-zastosowanie-w-kuchni-napoje-wlasciwosci-lecznicze-6110543453017729a